Annonsering är det som kan få ditt företag att växla upp till nästa nivå. Många fastnar i det tekniska med annonsering och kanske ger upp på vägen, men här tappar man många avgörande potentialer för sitt företag.
Vissa tycker att just annonseringsverktyget Meta Ads Manager är krångligt att lära sig, och det är därför jag satt upp den här Tech Check-kursen som en grundkurs i annonsering, för dig som vill lära dig att annonsera på ett smidigt sätt med en pedagogisk struktur att luta dig mot! Efter att du gått Tech Check-kursen kommer du att känna: "Det där var ju inte så svårt!"
Annonsering på Facebook och Instagram kan du göra direkt i Facebook- eller Instagramappen eller i Metas Ads Manager. Det är något enklare att annonsera i appen än i Meta Ads Manager, men i Meta Ads Manager har du betydligt fler valmöjligheter och utrymme att skapa mer specifika annonser som passar ditt företag.
I Facebook och Instagramapparna kan du dessutom endast göra annonser av redan publicerade inlägg. I Meta Ads Manager kan du göra annonser av specifika annonsbilder eller videor som inte behöver finnas synliga i din profil.
Annonser blir mer kostnadseffektiva när du gör dem i Ads Manager eftersom att du kan styra målgrupp, placeringar och content efter dina behov.
Du kan absolut annonsera direkt i Facebook eller Instagram-appen. Dock så har du begränsad tillgång till inställningar och du kan endast annonsera redan befintliga inlägg som du publicerat i din profil.
Du måste också ha ett företagskonto eller kreatörskonto för att kunna annonsera på Facebook och Instagram, privatpersoner kan inte annonsera på någon av Metas plattformar. Har du aldrig annonserat tidigare och vill komma igång med lite enklare annonser direkt i Instagramappen? Då har jag skapat en minikurs för dig här!
Facebook och Instagram tillhör samma bolag, Meta. Det är därför man ibland även pratar om Meta annonsering när man menar annonsering på Facebook och Instagram. Det är i grunden ingen skillnad på att annonsera på Facebook och Instagram. När du skapar annonser inne i Meta Ads Manager så kan du välja om du vill att din annons syns bara på Facebook, bara på Instagram, eller båda. Ska du skapa annonser i Facebook-appen eller Instagram-appen ser annonsverktyget dock olika ut beroende på vilken av apparna du använder.
Du kan använda samma annonsbild och annonsvideo till både Facebook och Instagram. Meta Ads Manager kan hjälpa dig att optimera din bild eller video så att den passar på olika placeringar. Du bör dock alltid kolla i förhandsgranskningen så att Facebook eller Instagram inte råkat beskära ditt content så att det inte blir som du tänkt dig. Att lägga pengar på annonser som inte kommer till sin fulla rätt är så frustrerande! Därför har jag satt ihop min grundkurs i annonscontent som du kan gå här.
Annonsering kan kosta precis det du tillåter det att kosta. Men självklart så korrelerar insatsen du gör med hur mycket du kan få som utdelning på dina annonser. Jag råder alltid företagare att först testa olika annonser och annonscontent för att se vad som fungerar för just dem och deras företag. Testa med en lägre budget först innan du tar i med hela din annonsbudget, sen kan du höja efter att du ser hur annonsen levererar.
Med ROI menas det du får tillbaka efter det du har investerat. Du behöver titta på vad exempelvis varje lead kostar dig i en leads-annons. Och om du sedan vet vad du har för konverteringsprocent på dina leads så kan du räkna ut vad varje spenderad annonskrona gett för utdelning. Och du kan på så sätt räkna ut vad som som är en rimlig investering att göra på just dina annonser.
Räkna på vad du är beredd att investera för vad du vill få tillbaka. Säljer du kurser för 500 kr styck eller 40 000 kr styck så behöver du tänka helt olika på din investering.
När du ser ett inlägg på Instagram eller Facebook där det står sponsrad ovanför inlägget betyder det kort och gott att någon betalat för att det ska synas i ditt flöde. Hur och vart de skapat annonsen vet du inte. Men när du själv ska göra annonser finns det två tillvägagångssätt:
Ja du kan annonsera reels på ett väldigt effektivt sätt både i appen eller i Meta Ads Manager! Eftersom att vi blir mer och mer otåliga när vi scrollar på sociala medier har rörligt ofta en bättre effekt än statiska bilder. Kom ihåg att när du annonserar reels så kan den inte ha kommersiell musik tillagd, detta p.g.a upphovsrätten, och Meta kommer inte att låta dig publicera annonser med upphovsrättskyddad musik. Bäst är att använda din egen röst eller ett royalty-free ljud som du laddat ner själv.